Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Lenteren
Korte Kruisweg 15
2676 XK MAASDIJK

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 08.30 - 18.00 uur
Wo: 08.30 - 18.00 uur
Do: 08.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 20.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij van Lenteren úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De druivenpluk, het moment van het jaar

De druivenpluk, het moment van het jaar

Eind augustus, begin september worden wijnboeren onrustig, want het is weer tijd voor de jaarlijkse druivenpluk. Een spannende tijd want worden de druiven te vroeg geplukt, dan zijn ze niet zoet en rijp genoeg en zal de wijn teveel zuren bevatten. Maar worden de druiven te laat geplukt dan kan het zijn dat er schimmels in komen te zitten of dat de druiven openbarsten. De wijn zal dan juist te weinig zuren bevatten en plomp smaken. Het evenwicht tussen zuren en suikers is cruciaal.

De pluk

Ongeveer 100 dagen na de eerste bloem zijn de meeste druiven klaar om geplukt te worden. Echter hangt dit sterk af van het klimaat en de bodem, maar ook welk type wijn er gemaakt gaat worden.

Een wijnboer in Lörzweiler (Rijnland-Palts) is op 6 augustus 2018 als eerste begonnen met het plukken van de vruchten, aldus het Duitse wijninstituut in Mainz. Het vorige record lag op 8 augustus! Dit komt door de extreme droogte en hitte van afgelopen zomer.
Wie en wat bepaalt wanneer een druif klaar is om geplukt te worden en hoe gaat dit precies in z’n werk? úw topSlijter heeft het allemaal op een rijtje gezet.

Een wijnboer is een kunstenaar

Een wijnboer is een toplandbouwer. Het is een zwaar maar ook veelzijdig beroep. Kwaliteitsfactoren voor een goede wijn zijn het klimaat, de grond en de druivensoort. Maar het is de wijnboer die door zijn kennis en ervaring, met behulp van verschillende technieken en behandelmethoden, een unieke samenstelling maakt, zodat iedere wijn zijn eigen smaak heeft. Dát is de kunst van de wijnboer en de charme van wijn. De meeste wijnboeren mogen niet zelf beslissen wanneer ze mogen beginnen met plukken. In Frankrijk bepaalt het ‘Institut National des Appellations d’Origines’ deze datum. In veel gevallen wordt per regio bekeken of het suikergehalte van de druiven voldoende is om met de pluk te starten. Vanaf dat moment zal de wijnboer zelf kijken en/of proeven wanneer zijn druiven goed genoeg zijn. Iedere wijnboer heeft hiervoor een andere methode. Er zit soms tot wel 2 weken verschil tussen het startsein van de officiële instanties en het starten van een wijnboer. Deze wijnboeren streven naar optimale rijpheid, met de nodige risico’s. Echter is het verschil een jaar later duidelijk te proeven!

Monsters van druiventrossen

Voordat druiven geoogst worden houdt de wijnboer deze nauwlettend in de gaten. Door het nemen van monsters wordt gekeken hoe de druiven zich ontwikkelen. Het suiker- en zuurgehalte van het sap van de druiven wordt gemeten met een refractometer. Ook wordt in de gaten gehouden of de druiven geen last hebben van stress en natuurlijk wordt het weer goed in de gaten gehouden. Dit alles om de druiven te oogsten bij precies het juiste suikergehalte. Zodra het startsein is gegeven zal iedere wijnboer zelf beslissen of zijn druiven geoogst kunnen worden. Sommige wijnboeren bepalen dit puur door te proeven, anderen bekijken de kleuring van de pitten en wachten tot ze kastanjebruin zijn. Ook zijn er wijnboeren die op de pitten bijten om de bitterheid te bepalen.

Het oogsten

Het oogsten van druiven is erg leuk om te doen. Het resultaat van het werk is letterlijk te proeven. Bovendien is het heerlijk om midden in de natuur tussen de wijnranken te struinen. Toch is het wel een secuur werk. Iedere tros wordt zorgvuldig geselecteerd en afgeknipt, om daarna meteen door te gaan naar de volgende rij.

Vooral gepensioneerde wijnliefhebbers zijn steeds vaker als wijnplukker in de wijnvelden te vinden. Wijnboeren nemen jaarlijks een behoorlijk aantal seizoenarbeiders in dienst voor de pluk. Op zich worden er geen eisen gesteld. Men moet enkel ouder zijn dan 16 en een redelijk goede fysieke conditie hebben.

Het is zelfs mogelijk om zelf deel te nemen aan de druivenpluk. Een unieke ervaring. In ieder geval komt u heel veel te weten over de productie van wijn.

En uiteraard geniet u ook tussendoor, tijdens de pauze, van heerlijke lunches met vers brood, rijk beleg en natuurlijk een slokje wijn of een zelf gestookt destillaat.

Van druiventros naar druivensap

De geplukte druiven worden na het plukken ontsteelt en gaan de tank in.
In het volgende filmpje kunt u zien hoe dat in z’n werk gaat:

Het ontstelen gebeurt met behulp van ronddraaiende metalen trommels met gaatjes. De houten steeltjes schieten aan de zijkant naar buiten. Onder de draaiende trommel komen de druiven en het pulp in een bak terecht en vanuit die bak wordt dit rechtstreeks via een slang de tank in gepompt. En dan is het, wat betreft menselijke handelingen, even klaar. Daar mogen de druiven, en het sap, rusten na hun lange weg van rank naar tank. Plukken en persen, het is een lang en nauwgezet proces, maar de beloning maakt alles goed. Een zalige wijn waar men heerlijk van kan genieten!

Domaine de Cibadiès, een château op een ideale plaats

Het Domaine de Cibadiès bestrijkt ca 95 hectare wijngaard ten westen van Béziers, in de gemeente Capestang. Het Domaine is gelegen tussen het kanaal du Midi en het Oppidum van d’Ensérune. Het heeft een ideale ligging tussen de zee en het Mediterrane achterland. Het is aangekocht in 1979 door de familie Bonfils en het huis van Laurent Bonfils. De bodem van klei en leisteen is een uitstekende ondergrond om de warmte van de Mediterrane zon te absorberen. Hierdoor bereiken de druiven gemakkelijk hun optimale rijpheid. Omdat men de opbrengst sterk reguleert, (niet meer dan 50HL/hectare) worden er op het Domaine wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd. De druiven worden geoogst op optimale rijpheid en daarna wordt de wijn op traditionele wijze in roestvrijstalen tanks gemaakt, met een maceratie gedurende twee weken.

Deze hoge kwaliteitswijnen van Domaine de Cibadiès zijn exclusief verkrijgbaar bij úw topSlijter. Klik hier voor de aanbieding.