Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Lenteren
Korte Kruisweg 15
2676 XK MAASDIJK

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 08.30 - 18.00 uur
Wo: 08.30 - 18.00 uur
Do: 08.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 20.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij van Lenteren úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Yo ho ho and a bottle of RUM

Yo ho ho and a bottle of rum!

Originele piratensong

Het Piratenleven

Denk je aan rum, dan denk je aan piraten. Stoere mannen met een ooglapje, die met hun piratenschip op zee ieder schip kaapten dat ze tegenkwamen. Na al dat enteren en kielhalen moest zelfs de sterkste piraat wel wat eten en drinken. Maar wat aten en dronken piraten nou eigenlijk?

Naast bier en water dronken piraten natuurlijk rum. Om te voorkomen dat de bemanning niet te dronken werd en om scheurbuik te voorkomen, werd de rum aangelengd met heet water, suiker en citroensap. Dit drankje werd “grog” genoemd. Andere populaire dranken van piraten waren de zogenaamde “bumbo” en “traitor”. Bumbo is een cocktail van rum, water, suiker een nootmuskaat. Traitor is gemaakt van sinaasappelsap, rum, honing en nootmuskaat en wordt warm gedronken. Daarnaast aten piraten gezouten vis en vlees en gedroogde groente zoals bonen. Of scheepsbeschuit. Dit was een harde dubbel gebakken deegkoek. Doordat het deeg twee keer werd gebakken, was beschuit langer houdbaar en duurde het dus langer voordat het ging schimmelen. In beschuit zat onder andere tarwebloem, ei, vet, honing, stroop en zeep.

Het leven van een piraat was niet bepaald gemakkelijk. Vaak zwierven ze weken, zo niet maandenlang over zee. Daarom namen ze voor grote reizen eten mee dat lang houdbaar was. Verse groente en fruit bederft snel en raakte al snel op. Hierdoor ontstond er gebrek aan vitaminerijk voedsel, waardoor men scheurbuik kon krijgen. Hieraan zijn veel zeelieden doodgegaan.

Voor wie af en toe wil genieten van het piratenleven zonder de kans te lopen op scheurbuik, hebben we een aantal heerlijke recepten gevonden waarin rum verwerkt zit. Op deze manier waant u zich op uw eigen piratenschip, drijvend op zee in het Caribisch gebied en kaapt u heel de voorraadkast leeg.

Anti-scheurbuik banaan

Benodigdheden
• (bak) banaan
• bruine rum
• vanille-ijs
• gesmolten chocolade
• slagroom
• hazelnotenschaafsel
• zilverfolie



Bereidingswijze
Dit gerechtje is erg lekker voor na het barbecueën als deze nog een beetje warm is van de laatste kooltjes. Bak de banaan met de schil in zilverfolie op de uitgaande barbecue. Als de banaan warm is, haal je de zilverfolie weg en snijd je hem in de lengte open. Vul de snee met rum en leg er vanille-ijs omheen. Als laatste nog wat gesmolten chocolade over het ijs gieten en wat slagroom erbij. Strooi daar overheen de hazelnootjes. Hmm.

Caribische Rum-Cake

Benodigdheden
• 200 gr. kristalsuiker
• 4 eieren
• 1 flesje rum
• 200 gr. cakemeel
• 2 zakjes vanillesuiker
• boter
• 1 cakeblik







Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de boter met de eieren en de suiker goed door elkaar heen. Roer als laatste de rum en vanillesuiker erdoor. Vet de cakevorm goed in en doe het cakebeslag in de vorm. Bak de cake in 75 min af. Haal de cake uit de oven en laat hem nog 5 minuten afkoelen. Haal daarna de cake uit de vorm. En smullen maar.

Blue Waters

Benodigdheden per glas
• ijsblokjes
• 4 cl. witte rum
• 1 cl. Blue Curaçao
• 1 theelepel Pernod
• blaadje munt
• schijfje limoen

Bereidingswijze
Doe de ijsblokjes, rum, Blue Curaçao en Pernod in een shaker. Shake alles goed en zeef het in een longdrinkglas. Garneer met een blaadje munt en schijfje limoen.

Bloody Moon

Benodigdheden per glas
• ijsblokjes
• 4 cl. bloedsinaasappelsap
• 4 cl. ananassap
• 4 cl. cranberrysap
• 4 cl. witte rum
• 1 cl. kokossiroop
• 2 cl. citroensap
• scheutje grenadine
• schijfje bloedsinaasappel

Bereidingswijze
Doe de ijsblokjes, bloedsinaasappelsap, ananassap en cranberrysap in een groot glas. Meng de rum, kokossiroop en het citroensap door het geheel. Giet alles over in een champagneglas. Voeg wat grenadine toe en garneer met een schijfje bloedsinaasappel.

Nog meer Rum en Piraten

Rum en piraten zijn dus onlosmakend met elkaar verbonden. Dit ontstond in de 17e eeuw. Slaven van grote suikerrietplantages in het Caribische gebied en Centraal- en Zuid-Amerika, ontdekten dat ze de resten die overbleven tijdens het productieproces van suiker, (de zogenaamde melasse) konden laten fermenteren tot een alcoholische drank. Dit kon weer gedistilleerd worden waardoor er een heldere, sterke vloeistof overbleef. Dit werd rum genoemd en werd al snel in alle koloniale gebieden geproduceerd. Om de binnenlandse drankproductie te beschermen, vaardigden Frankrijk en Groot-Brittannië een verbod uit op de import van alcoholische dranken uit de kolonies. Hierdoor moesten de Engelse en Franse kolonies de geproduceerde rum zelf consumeren. Echter werd een groot deel van de rum illegaal verkocht aan Engelse marinetroepen, die in de Caribbean gestationeerd waren. Ieder bemanningslid kreeg dagelijks een rantsoen rum. Zo werd rum al snel een populaire drank onder zeelieden maar ook bij piraten. Over de oceanen in het Caribische gebied en Centraal- en Zuid-Amerika zwierven veel piratenschepen rond, op zoek naar handelsschepen met waardevolle goederen. Deze schepen werden door de piraten aangevallen. Met de buit voorzagen ze in hun levensonderhoud. Veel schepen hadden daarom altijd een enorme voorraad rum aan boord. Daarmee konden ze piraten in geval van nood omkopen.

Why is the Rum gone!?