Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Lenteren
Korte Kruisweg 15
2676 XK MAASDIJK

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 08.30 - 18.00 uur
Wo: 08.30 - 18.00 uur
Do: 08.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 18:00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij van Lenteren úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Van Lenteren úw topSlijter

Over Bram en Jorien

Jorien, sinds 1993 runnen jullie Slijterij van Lenteren in Maasdijk. Als je er al zo lang werkt en nog steeds kunt lachen moet het wel erg leuk zijn. Kun je ons uitleggen wat het werk zo leuk maakt?

Het werken in een slijterij/ wijnwinkel blijft verrassend, omdat je niet weet wat de klant gaat vragen of bestellen. Welke fles wijn kan bij dit gerecht of welke whisky kan ik cadeau doen voor een beginnende whiskygenieter. Wanneer deze klant naar tevredenheid is geholpen, is voor ons dit slijters vak een erg leuke baan.
Je wordt door de jaren heen relaxter, omdat je ouder wordt, ermee opgegroeid ben en doordat de kennis goed opgeslagen zit in ons hoofd. Maar bijleren en het opfrissen van nieuwe dranken en inpakmaterialen is een vereiste.

Stel ik wil jou een fles drank cadeau doen, waar word jij dan echt gelukkig van?

Ik word tegenwoordig gelukkig van een glas wijn, maakt niet uit of het rosé, wit (de laatste jaren droog, niet meer de zoete witte wijn) of rood is. Daar kan ik nou echt van genieten.
Een fles likeur is voor het toetje of natafelen bij een avond lekker eten met vrienden ook niet ongezellig.

Waarom Maasdijk?

Maasdijk is de plaats waar ik geboren ben en waar mijn ouders de slijterij/ wijnwinkel opgebouwd hebben.
Ik ben erin opgegroeid. Nadat de slijterij van locatie veranderde naar de Korte Kruisweg zijn Bram en ik er na drie jaar ingestapt.
In 2018 vieren wij alweer ons 25-jarig bestaan.

Noem tot slot eens de beste eigenschap van Bram (op het gebied van zijn werk dan he ;)

Nou daar kan ik kort in zijn. Bram kan iets goed inschatten. Als klanten een feestavond gaan vieren en daar drank voor nodig hebben, dan kan Bram behoorlijk het juiste aantal vaten of flessen leveren.
Ook geniet hij als klanten geïnteresseerd zijn in wijn. Een fles opentrekken en de wijn keuren. En hij is recht door zee. Oftewel, hij weet wat hij wil. Soms fijn, soms vervelend. Maar dat was de vraag niet.

Bram, Voor jij besloot om je te verdiepen in de flessen wijn, was jij nog druk bezig met het kneden van deeg. Heb je soms nog wel eens heimwee naar de bakkerij?

Nou niet echt. Ik heb 22 jaar met veel plezier gewerkt bij Bakkerij Van Delft in De Lier, maar alleen het feit al dat je niet meer om 1.30 uur je bed uit hoeft is toch wel een plezierige gedachte.
Verder is het slijters vak een schitterend vak met heel gevarieerd werk.
Je moet vandaag de dag van alle markten thuis zijn. D.w.z. vakkennis van je producten die je verkoopt, service verlening (zeer belangrijk), flexibele omgang met je klanten (ze moeten zich thuis voelen), cadeautjes inpakken (ze moeten natuurlijk met een tevreden gevoel de deur uit gaan) en de bereikbaarheid is van groot belang tegenwoordig (bij ons kun je nog voor de deur parkeren). De diversiteit maakt het juist zo leuk.

Welk land heeft na Frankrijk volgens jou de lekkerste wijn?

Dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden, want ieder wijnland heeft natuurlijk lekkere wijnen en minder lekkere wijnen. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.
Wel is het zo dat er een nieuwe en vrij jonge wijngroep is bij gekomen. En deze groeit nog gestaag. Zij waarderen over het algemeen de wijnen uit de nieuwe wijnlanden meer dan de klassieke wijnen uit Bordeaux en Bourgogne uit Frankrijk.
Australië, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Californië (de nieuwe wijnlanden), maar ook Spanje en Italië maken wijnen die toch soepeler en fruitiger overkomen en dat maakt de wijn toch wat toegankelijker en dus lekkerder.
Kijk ook maar eens hoe mousserende wijnen zoals Prosecco en Moscato de laatste jaren zijn gestegen qua verkoop. 

Heb jij nog goede tips tegen een kater?

Ja, mijns inziens wel. Wanneer je bijvoorbeeld eens een keer aardig aan het tafelen bent (gezellig etentje dus) is het zeer verstandig om naast een glas wijn een glas water te nemen, zeg maar 1 op 1.
Je zult merken dat je dan de volgende morgen er toch een stuk beter er aan toe bent.
Met bier ligt het wat gevoeliger om dat er tussendoor te doen, maar doe het dan voor dat je naar bed gaat (twee glazen water).
Alcohol heeft namelijk het effect dat je lichaam van binnen uitdroogt (hoe gek dat ook klinkt). Het stijgt dus naar je hersenen, vandaar de kater.

Wat is Jorien haar beste eigenschap?

Jorien is zeer sociaal en geduldig (maakt van je cadeautje een feestelijk geschenk). Zij heeft nog voor iedereen de tijd en aandacht.